Seglingsinfomation


2020


2019


14 september

Årets sista kappsegling blev en fartfylld tillställning på hårdvindsbanan. Örnen tog starten medan Benny Forsberg presterade en enastående segling med Tärnan och var nästan först i mål trots Tärnans relativa snabbhet, eller brist på, vilket efter handikappomräkningen innebar en solklar seger. I och med detta vann Benny årets seriekappsegling vilket saluterades efter landstigning, ett saluterande som gavs extra guldkant genom Lars-Erik Afzelius försorg. I övrigt blev Tösen tvåa som seglade upp sig efter en usel start och Örnen trea. 


Därmed är säsongen 2019 tillända men återstår gör prisutdelningen den 10:e oktober kl 17.00. Inbjudan med uppmaning om anmälan kommer per e-post och vi hoppas att många kan komma för att applådera årets pristagare och tillsammans avnjuta en enkel men traditionsenlig måltid. 


7 september

En härlig segling med ganska mycket vind och med betoning på kryss. Det blev en bana längs Tjurkös ostsida där det berömda Tjurködraget blev en faktor att ta hänsyn till, vilket Tösen hanterade bäst och slog Örnen med någon minut efter handikappräkningen. På lördag är det säsongens sista segling, prognosen ser lite skakig ut men vi ses på kajen kl 11.00. 


31 augusti

En formidabelt fin segling denna dag, lagom lätta vindar, smul sjö och en strålande sol med den försiktiga blekhet som skvallrar om höst. 3 barkar kom till start för att ge sig i kast med banan där nr 14 och 2 rundades. Med tanke på den lätta vinden höll fältet väl ihop vilket gav plats åt taktiska manövrar vilket gjorde segligen än roligare. Start och mål tog Ejdern, Tösen blev tvåa i kraft av sitt handikapp och Örnen trea. 

2 seglingar återstår innan vi packar segel för vintevila. Nästa kappsegling är planerad till torsdag då lördagen är bokad för beställningssegling. Blir den inte av flyttas kappseglingen till lördag. Meddelande om detta mejlas ut under veckan.  24 augusti

En härlig sensommarsegling i mycket lätta vindar där biskopinnan var oslagbar med sitt fördelaktiga handikapp i lätta vindar. Ejdern flög in som två följd av Biskoppen. 17 augusti

Väderutsikterna såg inte speciellt angenäma ut denna dag, ett kraftigt regnväder låg över Karlshamn med kurs mot Karlskrona och med detta, nyckfylla, kraftiga och otrevliga vindbyar. Därmed ställdes kappseglingen in.


8 augusti

Det blev en segling med mycket vind varför hårdvindsbanan valdes. En spännande start där Biskopinnan var först över startlinjen. Fältet höll väl ihop till vändningen vid dykdalben men därefter drog Biskopinnan iväg på en bra kryssbog upp mot specialen i handelshamnen och höll denna position in i mål. Tyvärr fick Örnen bryta då storskotet havererade. Tärnan slog Tösen över mållinjen men kom ändå på tredje plats i resultatlistan i kraft av sitt handikapp. 


1 augusti

Så är då sommaren inne på sin tredje och avslutande månad vilket dagens väder kanske ville ge en fingervisning om. Under regntungamoln och med minimal vind genomfördes kappseglingen med 4 barkar, en kappsegling som kom att utvecklas till säsongens roligaste så här långt. Sedvanliga start för att sedan runda märke 15 SSV Skallholmen, kryss upp till Hästö grön, vidare till specialen i hamnen via dykdalben, ett varv runt Mjölnareholmen och sedan mål. Startfältet höll ihop väl under hela seglingen vilket manade till både taktik och snabbrepeterande av väjningskunskaper. Biskopen knep starten men hade sedan svårt att hävda sig med sitt höga handikapp. Hävdade sig väl gjorde dock Biskopinnan som knep första platsen. Samtliga båtar var dock i mål dryga minuten efter. 


25 juli

Årets distanskappsegling avgjordes under nära nog perfekta förhållanden i en lite knepig vind som svepte mellan väst till syd och bitvis ställde till det en smula för styrarna. 4 barkar kom till start, Ejdern, Örnen, Tösen och Biskopinnan. Örnen och Tösen följdes åt medan  Ejdern och Biskopinnan gjorde olika val. Det vinnande vägvalet gjorde dock Örnen och Tösen där Tösen i kraft av sitt handikapp tog hem segerpokalen med Örnen tätt efter. Ejderns väg blev både kortare och tog längre tid och den magiska tretimmarfristen passerades med 8 minuter vilket straffas hårt men rättvist. För Biskopinnan räckte inte vinden till utan det blev åror och bogsering och därmed avbruten segling. Oavsett placering i resultatlistan blev detta en fantastisk dag för alla då segling når maxvärdet på njutningsindexskalan.


18 juli

I mycket lätta vindar kom två barkar till start. Ejdern tog både starten och kappseglingen. Nästa torsdag är det ingen seriekappsegling utan den synnerligen spännande distanskappseglingen. Styrare och gastar - slut upp, kom till start och fightas om den ärevördiga bucklan. 


11 juli

Vilken dag, vilket hav och vilken segling. Det blev en hyggligt lång bana med sedvanlig start, första vändning vid Målaren, därefter Länsman och så hem via märket vid Skallholmen. Snabbast seglades det på strax över 2 timmar medan Tärnan behövde en knapp halvtimme till - men vad gör det en dag som denna. Ejdern, Tösen och Tärnan kom till start där Ejdern knep starten före Tösen. Ejdern höll första platsen genom tävlingen och så även in i mål. Tärnan fick trots sitt handikapp se sig slagen med 3 minuter följd av Tösen som behövde ytterligare några minuter. Nu håller vi tummarna för att segelsommaren har kommit! 4 juli

Ja nu är ju tanken att sommaren står i full blom och vågorna glittrar inbjudande men så blev det inte denna första kappsegling i juli. Regnet hängande i luften och en envis vind som sedan någon vecka parkerat en bit över 8 m/s ledde till att tävlingen åter ställdes in. Vi som dök upp hade dock en genomgång av Molly, var nycklar finns och hur hon startas. Nyttigt och bra om vi behöver en följebåt eller bogsering.

29 juni

Tyvärr blev det ingen kappsegling denna lördag då vindarna friskade i alltför mycket. Dock blev det en härlig nöjessegling med revade segel i tre barkar och i skydd av Trossö. Vi som seglade Tärnan gjorde den viktiga lärdomen att hon är mycket svår att vända genom vind med revad fock, varför detta släpptes efter några tappra försök att få runt henne. Lagom skotad och med enbart revad stor klöv hon vågorna galant och betedde sig så välbalanserat som hon brukar. Härligt med nya kunskaper! 

 

15 juni

Vi närmar oss midsommartid, det är nu det är som bäst, det är nu det vänder och att vända med Ejdern icke alls alltid enkelt. En härlig dag på havet, härlig då det faktiskt blåste relativt mycket men sjön inte hunnit bygga på sig. Prognosen talade om oväder varför hårdvindsbanan valdes men ovädret lät dröja, Örnen och Ejdern lekte med varandra likt tornseglarns, en formidabelt fantastiskt, fulländad färd på fjärden då barksegling är som allra bäst. Ejdern tog start och mål, men vad gör det då kamratskapen är väl skotad, vi alla får prova och lära av de som kan, det vi alla så småningen ska kunna. Glad midsommar! Seglen hissas åter den 29 juni.  


8 juni

3 barkar kom till start, 3 besättningar som utmanade vädrets makter, inte så mycket vind men väl nederbörd. En spännande bana mot Tjurkö för att därefter vända ned mot varvet och tillbaka igen efter en härlig kryss. Få var torra men alla var glada, segel hängande på luftning i Slup-och Barkasskjulet, allt fungerade och därmed kan vi konstatera att nu är säsongen verkligen igång. Starten tog Tösen men Ejdern seglade om allt och alla och klöv mållinjen först av dem alla. Grattis Lars-Erik!Första serikappseglingen den 1 juni

Då är årets seriekappseglings säsong äntligen igång! Örnen och Ejdern deltog och valet av bana föll på hårdvindsbanan då frisk vind rådde men i en hygglig temperatur med en sol som hälsade sommarens första månad välkommen. Ejdern knep segern med en strålande styrare. Grattis Torbjörn!
Serieseglingar

Lördagen den 1/6 startar vi säsongens kappseglingar eller som vi även kallar det, serieseglingar. Samling sker vid Barkasskjulet, lördagar kl 11.00 och torsdagar kl 13.00. Vid samlingen bestämmer vi vilken bana som ska seglas, lottar båtarna mellan styrarna och fördelar besättningar mellan båtarna. Serieseglingarna pågår hela sommaren och sker följande datum: 8/6, 15/6, 29/6, 4/7, 11/7, 18/7, 25/7, 3/8, 10/8, 17/8, 24/8, 31/8, 7/9 och 14/9. Blåser det mer än 8 m/s ställs seglingen in.


Utbildningsseglingar

CBE genomför utbildningsseglingar på lördagar under tiden 29 juni till den 27 juli. Vi samlas vid slup- och barkasskjulet kl 11 och håller på till kl 14. Målet att att utbilda nya medlemmar och vidareutbilda övriga medlemmar.General Nymans vandringspris 

Torsdagen den 25/7 är det distanssegling om General Nymans vandringspris.

Samling kl 13.00. Segling sker efter distanstabell där det gäller att segla så långt som möjligt under maxiamlt 3 timmar. Seglar man längre tid sker ett avdrag på den seglade distansen enligt en fastställd formel.Andra planerade seglingar under 2020


Eskadersegling                                          söndag vecka 28 eller 29

Segling med MM-besökare                     


 

   Seglingsinformation


Carlskrona Båteskader